Translate

fredag 26 augusti 2016

Sör-Fugloey - - Geiranger.

Efter Sör-Fugloey blev det ännu en liten mysig natthamn i Sälsövika alldeles norr om polcirkeln. Platsen är en gammal handelsstation som bevarats och underhålls av en familj som dessutom lyckas med att hålla en lanthandel öppen året om trots att det bara finns ett trettiotal åretruntboende på de två öarna Rangsundsön och Storhestön som är sammanbyggda med en bro. Träffade också ett trevligt norskt par ifrån Bodö som seglade en gammal svensk Vega och som älskade att segla omkring i skärgården i Helgeland som området här kallas.

Nästa dag passerades åter polcirkeln, denna gång söderut och jag kom förbi polcirkelmonumentet som är placerat på en liten holme som heter Vikingen.
Ett stopp återigen i Sandenessjön för bunkring av diesel samt en extra dag p.g.a gråväder med mycket regn. Denna gången var det full fart i hamnen med musik och mycket folk som hade kommit för att se målgången av en etapp på ett årligt cykellopp som heter "The Artic Race" och som är uppdelat på fyra etapper mellan Bodö och Mo i Rana.

Vidare till Brönnösund där det verkligen märktes att den korta båtsäsongen här uppe redan var över, med tomma promenadbryggor och väldigt lite människor i rörelse trots att det är ett hyfsat stort samhälle.
Dagen efter fortsatte jag söderut men gick ganska snart in i Moyhamn på ön Torget eftersom regnet som börjat på morgonen bara ökade och sikten var väldigt dålig. Moyhamnen besökte jag ju på uppvägen och det är här som Torghatten med hålet genom berget ligger. Hamnen är välskyddad med en liten gästbrygga där jag på kvällen fick sällskap av en tysk segelbåt med tre mycket trevliga ungdomar ombord. Dom skulle segla båten med olika besättningar till Tromsö där båten skulle lämnas över vintern för att nästa år segla över till Svalbard.

Rörvik blev nästa stopp och därefter en härlig seglats i högsommarväder över öppna havet till Halten, en fyrplats längst ut i Frohavet. Nu finns inte längre några åretruntboende på Halten, bara sommarboende. Ifrån Halten gick färden in mot kusten igen och jag kom efter ännu en dag med fin segling till Sistranda där jag sent på kvällen försökte komma in till en gästbrygga i småbåtshamnen men fastnade i hamninloppet trots att det var skyltat med att minsta djupet vid lågvatten skulle vara 1,8 m, Wilhelmina sticker ca. 1.6 m. Som tur var hade jag låg fart och kunde enkelt backa mig loss för att sedan hitta en pontonbrygga i fiskehamnen istället.

Ett högtryck över norra Skandinavien gör att det vackra högsommarvädret fortsätter och jag får motorgång igen i svaga vindar och mycket motström till Straumen på sydöstra sidan av ön Smöla, där jag dagen efter råkade befinna mig mitt i en kajaktävling. Tävlingen handlade om en halv- eller en helmaraton i kajak runt Smöla.
Vidare via Storholmvågen och Hareid till Geiranger. Efter allt fint som jag hört om Geiranger så var jag ganska skeptisk till hur det skulle vara att komma dit, men det var faktiskt väldigt vackert och mäktigt att glida in i fjorden på ett spegelblankt vatten och med de branta, höga bergssidorna som reste sig på bägge sidor om fjorden. Själva Geiranger domineras av turism och souvenirförsäljning men ligger väldigt vackert längst in i fjorden. Kryssningsfartygen avlöste varandra och det var en ständig ström med tenderbåtar som forslade passagerarna till landbacken och souvenirbutiker.


På väg längs med Helgelandskusten dyker Svartisen upp igen.


Gästbryggan i Sälsövika med en klassisk Vega mitt i bilden.

Den gamla handelsstationen är välbevarad och har fortfarande en levande lanthandel i samt lägenheter för uthyrning i den vita byggnaden.

Polcirkeln går alldeles söder om Sälsövika och strax innan holmarna som syns vid horisonten.


Polcirkelmonumentet på ön Vikingen (jämför monumentet på Nordkap).




Karakteristiska siluetter av öarna Träna och Lovund långt ut i havsbandet.

Vackert hav och himmel med siluett av ön Lovund i horisonten.


Farlig bogsering!! Svårt att upptäcka de väldigt långa rören som släpas efter bogserbåten!


Fritidshus eller något slags klubbhus??


I alla fall ett fint läge!


Denna gången gömde sig de sju systrarna ibland molnen.


Fullt i gästhamnen i Sandnessjön och ganska typiskt med endast en segelbåt bland alla stora motorbåtar

Solnedgång över en "taggig" horisont.

Annorlunda utsmyckning av skärgården.


Härlig segling!


Geologilektion på bryggan i Brönnösund om hur Skandinavien har uppstått.

Öde promenadstråk i Brönnösund.



Havstrut som fått "truten" full med en alldeles för stor makrill. Den försökte flyga iväg med sitt byte men klarade inte av att lyfta. Istället fick den hacka i sig maten så gott den kunde liggandes i vattnet.


Upplysning!

Moyhamna, innan jag fick sällskap av den tyska segelbåten.


Fin morgon i Rörvik.

Halten har Skandinaviens största koloni av Tobisgrisslor. På morgonen låg väldigt många av dom på bryggan  och njöt i soluppgången.


Någon slags mås som också njuter av morgonsolen.

Mer Tobisgrisslor.

Fyrtornet på Halten.

Halten ingår i ett jättestort naturreservat som omfattar flera tusen öar som ligger mellan Norska havet och Frohavet.




Husen på Halten är idag enbart sommarbostäder.

Gamla magasinsbyggnader som renoverats och idag används som vandrarhem och café.

Interiör ifrån matsalsdelen.

Typisk havstrut.

Burar till fiskodling på väg ut att läggas på plats.

I Straumen råkade jag förtöja mitt för mållinjen för kajakerna som paddlat antingen en hel- eller halvmara. Segraren i halvmaran behövde ca 3tim och helmaran tog ca 5½ tim. På vissa ställen i banan var strömmen så stark så att några deltagare helt enkelt fick paddla in till land och bära kajaken förbi strömpassagen.



En tjej hade uppvisning i hur man kan utföra olika "eskimåsvängar".

På kajen kunde man få lite grillat eller bara en kopp kaffe.




Uppvisning i olika varianter av eskimåsväng.




Hustadsvika i Storholmvågen är en aktivitets- och konferensanläggning som har öppet året om.


Lugnt och fint i den lilla lagunen i Storholmvågen


Väldigt vanlig typ av sjömärke inkl. fågel (Ålekråka) på toppen.




Synnylvsfjorden på vägen till Geirangerfjorden.


Ännu en otillgänglig gård högt upp på bergssidan.

Just i inloppet till Geiranger så möter jag det första kryssningsfartyget.


Det smalnar mer och mer mellan bergssidorna.

Mäktigt!

Kryssningsbåt nr 2 på väg ut ur fjorden.


En liten bevarad gård på en väldigt liten avsats ovanför fjorden. För ungefär hundra år sedan kunde mindre bemedlade (typ socialfall) få en bit mark på otillgängliga ställen för att där försöka att försörja sig själva, på så sätt slapp ju myndigheterna undan problemet. Dessa gårdar är nu ofta kulturminnesmärkta och finns bl.a i Geiranger.

Liksom i Trollfjorden är det populärt att skriva sitt namn på berget i fjorden.



Turistbåt i full fart för att hinna visa alla turister så mycket som möjligt i fjorden.

Geiranger samhälle ligger mycket vackert mellan bergen. Topparna är närmare 1500m höga, en topp t.o.m över 1800 m.


När jag nästa morgon tittade ut så tittade jag rakt in i aktern på en Italiensk lyxkryssare vid namn AZURA som ankrat upp under de tidiga morgontimmarna. 


Hurtigrutten var inte stor i jämförelse med kryssningsfartyget.


En liten kyrka med kyrkogård vackert belägen på sluttningen ner mot fjorden.


Fyrhjuliga elmopeder att hyra.

Souvenirstråket. 

När jag kom tillbaka efter en promenad så la jag märke till en figur i vitt längst upp till höger på fartyget och eftersom jag tyckte att han hade stått där redan på morgonen så tog jag kameran och zoomade in figuren för att se vad det var för något.

Det visade sig vara ett docka av något slag och varför det stod en docka och hängde på relingen i aktern fick jag aldrig något svar på.

Azura avgick på kvällen men morgonen efter så låg det istället tre nya fartyg i viken och en hurtigruttbåt på ingång.

Populärt tillhåll för kryssningsfartyg.





Ett klipp på delar av vattenfallen i Geiranger som också kallas för "Sju systrar", precis som fjälltopparna  i Helgeland.


/Pelle





4 kommentarer:

  1. Väldigt fina bilder. Vi har varit i Geiranger men med bil. Trots det så känner man igen viken där alla kryssningsbåtarna ligger. Lycka till med den fortsatta färden. Väntar med spänning på fler bilder och intressant läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla!
      Ja, det var fantastiskt fina omgivningar runt alla souvenirbutikerna!

      Radera