Translate

torsdag 1 september 2016

Geiranger-Stad-Vaerlandet.

Det börjar kännas som om hösten är i antågande. Regn, kuling och stormvarningar avlöser varandra. Ligger nu inblåst i Hamna på Vaerlandet sedan tre dagar tillbaka, vilket är en bra hamn att ligga i vid dåligt väder. Den är så välskyddad och lugn att jag måste gå upp på en höjd vid sidan av hamnen för att se hur mycket det verkligen blåser.

Efter Geiranger och via hamnarna Ikorrnes och Bringsinghaug lyckades jag få en väldigt fin och lugn resa runt Stad och vidare till Målö. Ifrån Målö tänkte jag mig att gå in till en ö som heter Svanö där det skall finnas gott om Hjortar, men väl framme så gillade jag inte gästbryggan som låg alldeles vid färjeläget och ganska öppet för S och W vindar, vilket var ifrån det hållet det hade varnats för att skulle börja blåsa kraftigt fr.o.m kvällen. Jag valde istället att fortsätta några timmar ut till Hamna på Vaerlandet som jag känner till sedan tidigare då det var den hamnen som jag och Christina anlände till när vi gick ifrån Shetlandsöarna för att fortsätta in i Sognefjorden 2014.

Vaerlandet är tillsammans med öarna i Bulandet som ligger väster om Vaerlandet den västligaste bosättningen i Norge och är sammankopplade med ett antal broar som gör att man kan ta sig ganska enkelt mellan ett stort antal öar. Fisket är givetvis viktigt men det finns även ett stort antal småföretag som till stor del är knutna till turistnäringen här ute.


På väg ut ur Storfjorden passeras ett monument till minne av slaget vid Hjörungavåg 986 som vi väl alla känner till?? Det var ju där som Håkon Jarl besegrade Joms-vikingarna!
Norrmännen verkar vara väldigt förtjusta i monument och minnesmärken av olika slag eftersom dom dyker upp på så många ställen längs med kusten.


Lugn och fin hamn i Bringsinghaug på vägen mot Stad.


En väldigt vanlig "skyline" för många mindre samhällen i kustbandet. En dominerande industrianläggning i hamnen med villabebyggelse runt omkring.

Det blev en väldigt fin passage av Stad i sol och svaga vindar.

Annorlunda fyrplacering på en flytande ö i gästhamnen i Målö.

En ganska avancerad bro som förbinder Målö med fastlandet.

Även Vaerlandet har sina egna karakteristiska bergsprofiler. Närmast den lilla men höga ön Alden där det finns gott om Havsörn i häckningstider.


Mysig och mycket välskyddad hamn i Hamna.


Fåren ser ut att ha det väldigt bra på Vaerlandet.

/Pelle

2 kommentarer:

  1. Det ser ut som att du har en fin resa. Fantastiska bilder och intressanta texter. Det är roligt och spännande att följa din blogg och tack för att du delar med dig av alla upplevelser. Själv åker jag till Japan på måndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för din egen blogg, mycket underhållande och med en imponerande källforskning som jag gärna läser! Jag hoppas att du får en riktigt fin och spännande japanresa med massor av nya intryck!

      Radera