Translate

lördag 30 september 2017

Karlskrona - Sölvesborg.

To. 21/9.
Jättefin morgon men vid åttatiden drar tät dimma in. Jag avvaktar en stund och efter en timma börjar dimman att lätta. Jag säger tack och adjö till den mycket trevliga hamnkaptenen och tackar även Klaus och Claudia för trevligt sällskap, dom räknar med att gå tillbaka mot Tyskland via Utklippan och Christiansö/Bornholm.
Själv tar jag kurs mot Karlskrona som jag når efter en lugn och behaglig etapp i allt bättre och bättre väder. Passerar in till Karlskrona förbi den store flottbasen där det nu verkar råda lugn och ro efter den stora övningen "Aurora".

Lämnar Kristianopel.

Inloppet till Gåsefjärden i Karlskrona skärgård där U137 körde upp på land 1981 och "trodde" att dom var i Polen(!).

Kastellet på Aspö i inloppet till Karlskrona mitt emot...
.....Kungsholmens fästning.Karlskrona är uppdelad på många olika öar, här en liten fin ö som heter Ekholmen

Fr. 22/9 
Vaknar till dis och duggregn och bestämmer mig för att stanna kvar i Karlskrona. Precis när jag tagit beslutet att stanna, ringer brorsan och berättar skrattande att han och Marianne är på väg till Karlskrona. Dom har för ganska länge sedan bokat en helgvistelse på Aspö, som hör till Karlskrona. Att det blev samma helg som jag ligger i hamnen är rena rama slumpen.:)

Lö. 23/9.
Sigge och Marianne kommer in till Karlskrona med färjan ifrån Aspö och vi har en mycket trevlig dag tillsammans i Karlskrona och en biltur runt  Aspö.

På promenad i Karlskrona och ett besök hos Rosenbom som tigger pengar utanför Admiralitetskyrkan.


Rosenbom (En nyare staty, originalet finns inne i kyrkan).

 Rosenbom följer med sin tid så om man inte har pengar att lägga under hatten......
.... kan man enkelt swisha sitt bidrag till välgörande ändamål.

 Lunch på Stortorget bestående av mycket goda kroppkakor. Trefaldighetskyrkan i bakgrunden.

 En kompis till Poseidon, fiskstaty av Karl Milles.

Ett något annorlunda hotell som iordningställts i den gamla lotsutkiken på Aspö och där Sigge och Marianne bodde.


Sö. 24/9.
Vaknar till bleke och dimma men beslutar att ge mig av över Hanöbukten mot Simrishamn. Dimman lättar efter en stund och det blir en strålande fin dag med vind ifrån nordost och härlig segling i några timmar. Efter lunch ökar vinden och sjön börjar bygga upp ganska kraftigt. På eftermiddagen är vinden hård och sjön så kraftig att jag börjar känna att det kan bli svårt att angöra någon av hamnarna på Österlens östkust p.g.a rådande pålandsvindar. Det är nu också för sent att hinna runt Skånes sydöstra udde, Sandhammaren, innan mörkret faller.
Efter en stunds överläggning med mig själv bestämmer jag mig för att gå norrut mot Sölvesborg istället. Efter några timmar blir det lite sjölä av Blekingekusten, vinden avtar något och jag kan utan problem, trots mörker, angöra Sölvesborg.
Återigen har prognosen på 5(11) m/s visat sig vara i underkant då det snarare blev 8(16) m/s. och Östersjöns korta, väldigt branta och svårbemästrade vågor växte väldigt snabbt i den ökande vinden.

Må.25/9.
Fortsatt ostliga hårda vindar och prognosen ser inte lovande ut. Visserligen är det soligt och varmt men tack vare högtrycket som är parkerat över Finland kommer vindarna att bestå hela veckan.
Får sällskap i hamnen av en rejäl och mycket sjöduglig motorbåt med ett par ifrån Skillinge (söder om Simrishamn) ombord och som inte vill vara ute på Hanöbukten i rådande förhållanden, utan bestämmer sig för att avvakta i Sölvesborg.

Ti 26/9.- lö 30/9
Träffar hamnvärden Tommy och kommer överens om en lagom avgift och betalar för en veckas stillaliggande i gästhamnen.
Kajen som Wilhelmina ligger vid är bra skyddad för rådande vindar, men om väderomslaget kommer som förutspås till helgen med hårda syd-sydvästliga vindar, så behöver jag flytta båten "runt hörnet" till en närliggande pontonbrygga.

Sölvesborgs båtklubb, som har hand om gästhamnen, har mycket trevliga lokaler med toa, dusch och tvättmaskin alldeles i anslutning till hamnen och förutom att den kan vara något utsatt vid sydliga vindar så är det en bra och trevlig hamn att vara inblåst i!
Gästhamnen stänger egentligen den 1:a okt. men Tommy har lovat att fixa el och tillgång till klubblokalen så länge jag och motorbåten ifrån Skillinge behöver stanna kvar.

Jag har aldrig varit i dessa trakter tidigare så jag passar på att göra lite utflykter med tåg till bl.a Kristianstad, Bromölla och Karlshamn.

Nu har det blåst mellan 10 - och 19 m/s ifrån ost en hel vecka och det ser inte bättre ut för kommande vecka. Lågtrycken ifrån väst börjar rulla in med hårda syd - västliga vindar (och mycket regn).  Det innebär visserligen att det kan blir lite sjölä ner till Simrishamn men eftersom det lär bli  mycket hård motvind när jag rundat Sandhammaren så är det ganska troligt att jag blir kvar i Sölvesborg även kommande vecka.

/Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar