Translate

tisdag 12 september 2017

Oskarshamn och Blå Jungfrun.

To. 7 -  ti. 12/9.
Onsdagen blev fortsatt blåsig med regnskurar hela dagen så det blev ytterligare en dag i Västervik.
På torsdag hade vinden och regnet äntligen avtagit och jag gav mig av mot Kalmarsund. Efter en fin segling i nordostlig vind och en uppklarnande himmel passerar jag Blå Jungfrun mitt i sundet och tänkte att det skulle vara roligt att besöka ön. Problemet är bara att Blå Jungfrun inte har någon bra angöring p.g.a besvärande svall. Friankring är inte heller riktigt bra beroende på djupet och att ankaret lätt fastnar bland mängder av stenblock på botten. Istället beslöt jag att gå in till Oskarshamn för att ev. åka med någon turbåt ut till ön.

Väl i Oskarshamn fanns det en turbåt till Blå Jungfrun, men som givetvis(!) hade gått sin sista tur för säsongen. På kvällen såg jag att turbåten kom in till kaj efter en kvällstur i Kalmarsund. Jag gick bort och pratade med skepparen ombord och han sa att jag hade tur eftersom dom skulle köra till Blå Jungfrun på lördag morgon med ett privat gäng och att jag kunde följa med om jag ville.

Sagt och gjort, på lördagsmorgonen åkte jag till Blå Jungfrun tillsammans med arton stycken mossa-och lavaintresserade(!) personer till Blå Jungfrun.
Tyvärr hängde regnet i luften hela dagen, men det blev ändå en jättefin upplevelse att besöka påskkäringarnas "Blåkulla".

Blå Jungfun reser sig i ensamt majestät mitt i Kalmarsund mellan Oskarshamn och Öland.

Det sägs att om man plockar med sig en sten ifrån Blå Jungfrun så kommer man att drabbas av evig otur. Faktum är att M/S Solkust varje vår gör en speciell resa till ön med folk som vill lämna tillbaka stenar som kommer ifrån Blå Jungfrun och som antingen tycker att dom har drabbats av ovanligt mycket otur eller inte vill ta risken att drabbas. 

 M/S Solkust som tar oss ut till Blå Jungfrun.

 Vackra klippor i röd granit som påminner mycket om öarna i Fjällbacka skärgård.

 Mina medresenärer som ger sig av för att i huvudsak studera vad som finns på marken på ön.

 En snitslad bana leder runt och över ön.

 Blå Jungfrun är ganska hög (86 m.ö.h) med fin utsikt över Kalmarsund ifrån toppen.

 Välbehövliga ledstänger är monterade på många ställen där leden passerar över kala hällar och där det ofta finns s.k såplava  som blir glashal när den blir fuktig. Vid regn är det faktiskt så att båtturerna till ön ställs in helt p.g.a. risken för halkolyckor.
När vi kom till ön hade det regnat på natten och om det inte hade funnits rep och räcken vid landstigningsplatsen så hade vi inte kommit iland överhuvudtaget, det var glashalt på klipporna.

Ett par av öns jättegrytor. 

 Sveriges längsta parkbänk finns i Oskarshamn, över sjuttio meter lång.

Gästhamnen.

 Gamla centrumdelen.


 Ett besök på Döderhultarns museum var fascinerande. Fantastiskt hur han kunde tälja figurer med en sådan detaljrikedom.




Vädret har inte riktigt varit på min sida den sista tiden med friska till hårda vindar ifrån syd och även en del regn. Just nu väntar jag på att en möjlig storm med mycket regn skall dra över Sydsverige. Gästhamnen i Oskarshamn är både välskyddad, trevlig och nu under lågsäsongen billig, så jag har bestämt mig för att stanna kvar i Oskarshamn till i slutet på veckan då det ser ut som att det kan bli lite bättre väder igen.

/Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar