Translate

tisdag 31 maj 2016

Jag har nu kommit till Ålesund, vilket är ungefär halvvägs till Lofoten. Det har som vanligt varit en fantastisk tur på Vestlandet, tyvärr med nästan enbart motvind och ofta ingen vind alls.
Ifrån Mandal gick turen runt Lindesnäs och Lista i tät dimma, bleke och ösregn. Stannade i Egersund och blev kvar en dag extra för att låta en kuling passera. Vidare norröver via Haugesund, Fitjar, Eivindvik, Askvoll, Silda och passage av det beryktade Stattlandet till Ålesund.

Vädret är mycket blandat med dis och dimma omväxlande med perioder av sol och vackert väder, ofta skiftande flera gånger om dagen. Förutom några mindre missöden under färden, (läckande propelleraxeltätning, fastnat i ett nät med rodret och ett backslag som inte kopplade ur framväxeln vid en tilläggning) så är allting bara bra ombord!
Vädret har trots allt varit till fördel vid passagen av t.ex Lindesnes, Sletta norr om Haugesund och inte minst Stattlandet samt några andra svårpasserade kuststräckor.

Landskapet är oerhört vackert och mäktigt hela tiden och med snö på topparna så ger det en väldigt annorlunda atmosfär åt seglingen, jämfört med vårt vackra Bohuslän. Även atmosfären mellan alla fritidsbåtar är fantastisk. När jag var på väg över Sletta så kommer det plötsligt upp en snabbgående mindre motorbåt till mig och ropar något som jag inte kunde uppfatta, så jag stannade till och frågade "vad sa du"? "Jag vill bara önska en go´ tur i Norge". Tack för det!

På många ställen förundras man över att någon överhuvudtaget har kommit på ide´n att bygga ett hus och bosätta sig på just det stället. utan ordentliga vägar eller grannar, ibland ensamma på en hel ö eller lång kuststräcka och endast tillgängligt via båt.

Väderutsikterna spår fortsatta nordliga och nordostliga vindar, så det lär bli fortsatt mycket motvind, men det är bara att "gilla läget"!

En speciell hälsning till alla goa medarbetare på ICA Maxi Torslanda:
Tack för den vackra blomman som jag fick då jag slutade mitt arbete hos er. Den pryder absolut sin plats i båten och eftersom den är konstgjord så har den också tillåtelse att följa med ombord (levande växter lär ju annars föra otur med sig ombord.) och dessutom lyckas t.o.m jag att hålla liv i den!
Tack!
En bild säger mer än tusen ord, så här är lite utvalda bilder ifrån turen genom Norska Vestlandet.

Egersund som har varit en viktig hamn för den Norska fiskindustrin, samt under andra världskriget också blev en viktig flottbas för tyskarna, och som i krigets slutskede attackerades av de allierade.

Äldre trähusbebyggelse i Egersund.


 Jaerens rev i lugnt väder. Snö, redan på topparna innanför Stavanger.Kryssningsturisterna är redan på gång!!Vacker insegling till Haugesund! Mycket lite vind! Ganska mycket snö fortfarande på kanten till Hardangervidda. Det gäller att bygga så man får maximal havsutsikt! Ganska likt Bohuslän på många ställen!Fitjar.


 Spöklikt möte.


 Nära ögat! Fiskodling som plötsligt dök upp.


 Ut ur dimman


 Hardangervidda.


 Störst går först!


 P-plats för oljeriggar?


 Dimman lättar!


 In i dimman igen!


 Arkiverad lanthandel i Eivindvik.

Eivindvik  anses vara demokratins vagga i Norden då det här hölls årliga Ting av Vikingarna redan under 800-talet, och då den regerande hövdingen alltid deltog för att ta del av undersåtarnas synpunkter och önskemål. Tingsplatsen är kulturminnesförklarad och det hålls fortfarande årliga sammankomster/festivaler här för att upprätthålla minnet av Vikingarna,


Askvoll.


Typisk Norsk gästhamn i Askvoll. Stora norska motorbåtar och endast ett fåtal segelbåtar.


 Enskilt läge.
Tur att fyren får plats på klippa


I väntan på napp!


Sjöjungfrun vakar över Silda hamn. Obs. Tärnan.
 Wilhelmina och Amorina i Silda hamnStilla morgon i Silda.


Hurtigrutten.
"Där ingen tror att någon kan bo". Otillgängligt på kanten av Stattlandet.Inte lätt att bo här heller......Rundningen av Statt avklarad!

Bergen börjar få en lite "vildare" karaktär när vi närmar oss Ålesund.


Ålesund.


/PelleInga kommentarer:

Skicka en kommentar