Translate

söndag 31 juli 2016

Isfjorden.

Fint väder på lördagen innebar att vi passade på att göra en "liten" dagstur på 50 distansminuter t.o.r Isfjorden där Öksfjordjökelen nästan rinner ända ner i havet. Vi hade återigen tur med vädret då vi precis hann in till glaciären för att få se den i solskenet innan molnen började dra in. Efteråt gick vi tillbaka till Skjervö och avvaktar lämpligt väder för att vara i Tromsö senast på onsdag då Christina måste flyga hem och börja arbeta igen.


Inloppet till Isfjorden ifrån Öksfjorden.

Höga fjälltoppar runt fjorden i kombination med kylan ifrån glaciären gör det trixigt med sina fallvindar som kan vara väldigt kraftiga och komma mycket hastigt. Eftersom jag har stor respekt för dessa fallvindar så valde vi för säkerhets skull att gå för motor i fjorden.

En av dessa vindbyar på väg!


 Glaciären börjar visa sig.

Isen var väldigt vackert blåskimrande i solljuset, men det är svårt att få fram på foto.


Tidigare var toppen av glaciären 1204 möh, men har idag smällt ihop till 1191 möh på grund av klimatförändringarna. Så sent som på 1990-talet nådde också isen ända ner till havet. Den är dock fortfarande den högsta punkten i Finnmark.

"Hus med naturskönt och mycket privat läge samt visst renoveringsbehov".


En liten filmsnutt till sist (tyvärr går det inte att ladda upp längre filmer än 100Mb och att gå via Youtube har jag inte lärt mig än, så detta får duga så länge)./Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar