Translate

fredag 29 juli 2016

Skjervö

Vi lämnade Alta och fick en härlig undanvindssegling i en sydlig bris på 8-10 m/s nedför Altafjorden och därefter genom Stjernsundet. Vårt mål för dagen blev den lilla byn Bergsfjord som ligger sagolikt vackert inbäddad mellan höga berg vid en "trefjordskorsning" bestående av Bergsfjorden, Sandlandsfjorden och Tverrfjorden. På vägen över Altafjorden passeras också den smala och trånga Langfjorden där tyskarna gömde det stora slagskeppet Scharnhorst som användes för att attackera de allierades konvojer med vapen till Ryssland via Murmansk men som sänktes norr om Nordkap av allierade krigsfartyg 26 dec 1943 varvid över 1900 personer omkom och endast 36 man ur besättningen räddades.

Efter en extra dag med vandring upp på en närbelägen och inte så hög bergstopp för att spana in utsikten och som även bjöd på en hastig glimt av en rödräv fortsatte vi på torsdagen till Skjervö där vi tidigare hade stannat över natten på väg norrut. Denna etapp bjöd både på god fiskelycka och upplevelsen av att få se betande renar ifrån båten. Det är inte helt ovanligt med renar som är på sommarbete vid kusten i Nordnorge.

Här i Skjervö avvaktar vi ett tag för att ev. göra en avstickare till Öksbreen i Isfjorden och se den enda glaciären i Europa som når ända ner till havet.


Langfjorden där slagskeppet Scharnhorst gömde sig.


Bergsfjorden med glaciären skymtande i bakgrunden.


Egen brandstation i Bergsfjorden!


På väg upp för att se på den vackra utsikten över Bergsfjorden.


Väl uppe på toppen har man en jättefin utsikt mot glaciären och den nedanförliggande sjön där det också fanns en fördämning med laxtrappa så att laxarna skall kunna ta sig upp till sina lekplatser i sjön.


Påfyllning av friskt fjällvatten.


En ren som visar upp sig mot den ljusnande himlen.


Egenfångad och panerad torsk till lunch!!!


Vid gästbryggan i Skjervö träffar vi för andra gången på ett par dagar ett mycket trevligt Norskt par i en Comfortina och som är endast en av fem siktade fritidsbåtar under den senaste veckan, m.a.o ingen större trängsel på havet i norr.

/Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar