Translate

lördag 2 juli 2016

Kjärringö

Efter ett par fina dagar på Skrova fortsatte jag på onsdagen för motor över en helt spegelblank Vestfjord och tog natthamn i en liten by som heter Nordskot. Vädret har nu varit ganska stabilt några dagar med svaga vindar och ganska så mycket sol. Torsdagen bjöd på första seglingsdagen med enbart shorts och T-shirt. Skönt att äntligen slippa både underställ och sjöställ under några timmars segling.

Dagens slutmål blev Kjärringö som ligger några timmars segling norr om Bodö och där det var, enl. norrmannen som anvisade mig en plats, festival på gång. Så mycket festival har jag inte märkt av, bara ett ganska så normalt uppsluppet socialt båtliv i hamnen och rätt så mycket gäster på den närbelägna restaurangen. Festival på norska kanske betyder fest i största allmänhet?
Det vackra vädret och att solen aldrig går ner gör att folk sitter på bryggor och i båtar och har trevligt till långt efter midnatt, dock utan några extremt höga volymer på musik eller prat (tack o lov!). Dom ljusa nätterna gör dessutom att dygnet väldigt lätt förskjuts, det är sällan som jag somnar före 24.00 och sover då tyvärr ofta lite för länge på morgnarna. Tack vare att solen inte går ner så blir inte heller kvällskylan och skillnaden i temperatur mellan dag och natt så markant som den ofta kan bli hemma.

Kjärringö är ursprungligen en handelsplats som under sin storhetstid under nästan hela 1800-talet var Nordnorges lönsammaste handelsplats. Idag är själva handelsplatsen med brygga och byggnader renoverade och iordningställda till ett museum. Kjärringö i övrigt har med sin närhet till Bodö blivit en populär och ganska exklusiv sommarort för välbeställda norrmän och det är ett lagom avstånd för en båttur över helgen ifrån Bodö.
I morgon (söndag) är det dags att segla den korta biten ner till Bodö för att vara på plats och möta Christina som kommer med flyget på måndag eftermiddag.

Del av Nordskott med affären, ett litet hembygdsmuseum och gästbrygga i bakgrunden.


Den förra bilden är tagen ifrån denna mycket trevliga kommunala grillplats som var anlagd en bit upp på berget med strålande utsikt mot Vestfjorden och Lofoten.

Fredagskväll och midnattssol med mycket folk på bryggan och i båtarna......


 och "festivalstämning" på restaurangen!

 Lägenheter på bryggan med båtplats alldeles utanför för dom som har råd.


Ebb vid den gamla handelsplatsen med utsikt mot den "nya handelsplatsen".


Renoverade byggnader ifrån tidigt 1800-tal och som numera är museum......


 med tidstypiska nordlandsbåtar på svaj vid bryggan.....


 och den gamla lagerbyggnaden där varorna skeppades ut och in.


 En träningsbänk med instruktioner för div. användbara knopar i anslutning till lagerbyggnaden.


Inne i lagerbyggnaden fanns denna modell som visade hur det kan ha sett ut en gång i tiden då platsen var en aktiv plats för handel.

/PelleInga kommentarer:

Skicka en kommentar