Translate

fredag 16 september 2016

Egersund - Koster.

I Egersund blev jag återigen kvar en extra dag p.g.a sämre väder och träffade då ett hollänskt par som väntade på ett bra tillfälle att ta sig över till Danmark och vidare hem till Holland. Dom var i Norge för trettonde gången och vi hade en mycket trevlig kväll tillsammans. På fredagen hade vinden avtagit så mycket att jag t.o.m fick motorgång de första timmarna mot Lista, men fram på dagen kom en sydvästlig bris som gjorde att jag för en gångs skull fick en mycket fin segling runt Lindesnes och vidare till Mandal.

Nu var det lite av varannandagsväder då lördagen bjöd på mycket regn och ny kuling, så det blev även en extra dag i Mandal innan det blev en väldigt fin halvvindssegling i strålande sol och 10 m/s till Kristiansand, en hamn som jag nu börjar bli välbekant med efter åtskilliga besök här.

Mellan Kristiansand och Lillesand finns en mycket vacker och på sina ställen väldigt smal inre led som kallas för "Blindleia". Här ligger väldigt många sommarhus och är ett av de dyraste ställena på kusten. Sörlandet har det gemensamt med Bohuslän att det blir igenbommat och tomt på många ställen efter den korta sommarsäsongen och fastighetspriserna har även här skenat iväg så att många inte ens har råd att behålla fastigheten som dom har ärvt och vuxit upp i.

Efter Lillesand blev det Risör, en stad med nästan enbart vitmålade fastigheter som ger ett mycket fräscht och vackert intryck. Risör är en gammal handelsstad med anor ifrån 1500-talet men också känt för sina duktiga båtbyggare och träskutor. Det hålls också en årlig träbåtsfestival i Risör som är mycket känd och uppskattad bland träbåtsentusiaster runt om i världen.

Nästa dag bjöd på mycket vackert väder och jag fortsatte till Kragerö där det dock var stängt och avspärrat i gästhamnen. Kragerös skärgård är också mycket fin och populär och det var fortfarande ganska tidigt på eftermiddagen så jag fortsatte genom den vackra skärgården mot Jomfruland. Strax innan jag kom fram försvann solen och en tät dimma svepte in ifrån havet lagom till att jag skulle gå in i hamnen på Jomfruland. Nästa morgon hade dimman lättat och det blev en sagolikt fin, solig och stilla morgon.

När jag lämnade Jomfruland och sakta såg ön försvinna bakom mig så kom dimman åter rullandes in över över mig och gjorde att allting annat runt omkring mig också försvann. Under dom följande ca. tio timmarna såg jag ingenting förutom dimman och fick förlita mig helt och hållet på plottern och AIS:en samt det jag kunde se på en sträcka av max. ett par hundra meter.
Men lagom till att jag nästan var framme vid Kosteröarna så försvann dimman som genom ett trollslag och jag fick en jättefin insegling i den nedgående solen genom Kosterskärgården och sundet mellan Nord- och Sydkoster till hamnen i Ekenäs.

Nu är norgeäventyret slut och jag ser fram emot att i lugn takt ta mig ner till Öckerö genom ett Bohuslän som jag tycker är som bäst nu på höstkanten när all båttrafik och turism har lugnat ner sig.


Vid sidan av hamninloppet till Mandal ligger ett väldigt fint grönområde med en härlig badstrand där folk badade eftersom det fortfarande var hela 19 grader varmt i vattnet.

Många nyare och flotta hus i skärgården på Sörlandet.

Innerleden Blindleia mellan Kristiansand och Arendal är en fantastiskt vacker och ......

populär plats att ha sitt sommarställe vid.

Nästan all bebyggelse längs leden är numera sommarbostäder.

Smalt och vackert..

Många fina sommarhus (och dyra) längs Blindleia.


Många anstränger sig med att bevara det genuina och ursprungliga skicket på dom äldre husen.

Vacker träbåt som ser ganska nybyggd ut men som passar perfekt ihop med det gamla huset.

Gott om fina sommarställen!


Det gäller att inte få möte på fel ställe.

Härligt att dricka morgonkaffet på bryggan och......

titta på svanarna samtidigt.

En del vill hellre gömma undan huset bland träden.

Många olika stilar på husen längs med leden.

Bro med fri höjd på 19m avslutar/påbörjar Blindleia.

Inte mycket plats, men det räcker till!

Här har man full koll på vad som händer på leden.

Modernt /futuristiskt blandas med klassiskt.


Ser ut att vara ett riktigt "mansion"

Fler varianter på modern formgivning.

 Fyr som nästan ger ett sakralt intryck leder in mot Risör.

 Risör.

 Nästan alla husen i Risör är vitmålade. Här är det endast polisen som har fått sitt hus gult.

 Vitt, vitt och åter vitt!


 Tjusiga Patricierhus som minner om rika handelsmän som tjänade stora pengar på handel under 1800-talet och kunde bygga sig flotta hem längs med kajen. Risör har varit en betydande handelsstad ända sedan 1500-talet.

Risör ""centrum".

 Även i Kragerö är dominansen av vitt påtaglig. Här är inloppet till gästhamnen med det gamla kastellet som skydd mot inkräktare.

Tre små holmar med var sitt hus. Kanske bra för grannsämjan att det finns vatten emellan husen?

 Efter en kanondag i skärgården så kom dimman lagom till att jag kom fram till Jomfruland.

 Men morgonen efter blev sagolik!

 Jomfruland.

 Hamncafét på Jomfruland.

Den låga men vackra moränön Jomfruland sjunker under horisonten och jag säger tack och adjö till Norge för denna gången, efter en fantastisk resa.

 Efter att Jomfruland försvunnit i horisonten lägger sig dimman runt Wilhelmina. Det är som att befinna sig i en balja  med mjölk hela vägen över mot Koster. Men lagom till......

 att dom första öarna i Kosterskärgården närmar sig så lättar dimman och......

 det blir en fantastisk.......

första kväll i Sverige efter fyra månader och mer än 3000 NM  längs den norska kusten.

/Pelle1 kommentar:

  1. Hej Pelle
    Vilka fantastiska bilder du har tagit. Och vad intressant att läsa dina texter. När man läser och tittar på bilderna så känns det som att man är med dig på båten. Förstår att du snart nu är hemma på Öckerö och kända vatten. Bosse och jag önskar dig välkommen hem och vi ser med spänning fram mot dina fortsatta äventyr. Du borde skriva en bok om din Norgeresa. Du är ju bara så bra på att skriva och berätta. Skönt om dig, vi kanske ses när du är hemma.// Ulla

    SvaraRadera