Translate

tisdag 6 september 2016

Vaerlandet - Kopervik (Karmö).

Efter tre dagars regnande och blåsande klarnade det till slut upp och jag kunde lämna Vaerlandet och fortsätta söderut på Vestlandet. Gråvädret följdes sedan av ett par riktigt fina och soliga dagar med temperaturer upp mot 25 grader.

Om man inte vill gå utanför kusten ute till havs så finns flera alternativa leder mellan Sognefjorden ner till Hardangerfjorden att välja mellan, alla är väldigt vackra och omväxlande att segla i. Jag valde i princip att gå en "mittemellan"-led, som jag till stora delar inte hade gått igenom vid något tidigare tillfälle, eller passerat i så tät dimma att jag inte kunnat se hur det såg ut. Ifrån Vaerlandet via Steinsundet till Eivindvik för natten, vidare genom Ånnelandssundet - Kilströmmen - Alverströmmen kom jag ut på Byfjorden till Bakarvågen strax norr om Bergen.

Ifrån Bakarvågen gick jag i ett fantastiskt sommarväder, men med nordlig stilltje, en lång etapp över Korsfjorden, Mökstrafjorden väster om Löddö och längs västra sidan av Stord genom Stocksundet ut på Bömlafjorden.
Hade tänkt att övernatta i Langevågen, men blev ännu en gång lurad av "Den Norske Los" som sa att det skulle finnas en pontonbrygga för gästande båtar i hamnen. Denna pontonbrygga var borttagen och ingen annan lämplig plats att förtöja vid heller. Det fanns visserligen en ponton med ett litet igenbommat hus på, men vid förfrågan om jag kunde förtöja där för natten, så fick jag bara till svar av en fiskande kvinna på kajen bredvid pontonbryggan att: "Nej, det är privat!
Eftersom det fortfarande var fint väder så bestämde jag mig för att fortsätta i mörkret över Sletta till Haugesund istället, där jag till slut fick nattro.

Måndagen bjöd på fortsatt vackert väder men med vind ifrån syd istället, "rätt i näsan". Tänkte gå över Skudenesfjorden och vidare till Tananger, men mötte ökande vind och väldigt besvärlig motsjö vilket gjorde att jag avbröt och gick in till ett litet samhälle på östra sidan av Karmö som heter Kopervik och som visade sig vara en bra och trevlig hamn.
Nästa dag var gråvädret med hårda vindar och regn tillbaka så det blev ytterligare en dag i Kopervik i avvaktan på bättre väder. Morgondagen (onsdag) lovar bättring så jag hoppas komma iväg ytterligare en bit söderut.


På norra spetsen av ön Ånneland gick jag förbi Skjerjehamn, ännu en av många gamla handelsplatser ifrån förr som bevarats. Här var det nu restaurang och konferenscenter och här dök även ytterligare ett monument upp, nämligen.........
en åtta meter hög staty av gamle norske kungen Olav den 5:e.

Regntunga skyar över Bergen (som vanligt). Bergen hade i sommar fått lika mycket regn som Oslo, Trondheim och Tromsö tillsammans eller nästan 1500mm!!

I Bakarvågen tog jag mig en plats vid bryggan för" Båtar till salu". Det gick bra och ingen klagade, det var heller ingen som la´ något bud på Wilhelmina!

Nästa morgon när jag fortsatte förbi Bergen så sken faktiskt solen över staden

Dom inre lederna längs med norska kusten är alla väldigt vackra och omväxlande!

Och på många ställen väldigt trånga.

Fiskmås och "rondellhund" på skäret.

Många broar och smala sund med kraftiga tidvattenströmmar.

Svårt att se på foto men det var ofta kraftiga strömvirvlar i dom smala passagerna.

Runt Bergen är det väldigt mycket bebyggelse överallt på dom omkringliggande öarna och som har knutits samman med rejält stora broar.

Härligt ställe!

Populär utflyktsvik

Också en fin plats att bo på.

Inte dumt här heller!

När det är lite större vatten utanför fönstret så bygger man gärna högt för att få så bra utsikt som möjligt. Att döma av husens utseende verkade detta vara en riktig gräddhylla på västsidan av ön Stord.

Samma gräddhylla, ganska stor.

En riktigt grön och fin oas mitt ibland bergen.


Två stora hängbroar över Stocksundet binder samman Stord västerut med den lika stora ön Bömla och som också är slutet/början på den inre leden väster om Stord. På bortsidan av broarna är Bömlafjorden som österut leder in till Hardangerfjorden och västerut till havsområdet Sletta och vidare till Haugesund och Karmö.

Ingen snö kvar på Hardangervidda vid inloppet till Hardangerfjorden denna gången.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun för skepparna vid passering söderifrån in till Haugesund.

Kopervik som blev min "nödhamn" när det friskade i ute på Skudenesfjorden. Som synes ett väldigt lugnt och fint ställe.

Längst in i hamnen fanns en passage in till en jättefin lagun med bostäder och småbåtshamn. Dom som hade sin båtplats inne i lagunen var tvungna att beställa broöppning varje gång som dom skulle in eller ut med båten eftersom all genomfartstrafik på land passerade över bron.

Hela Kopervik gav intryck av att vara ett samhälle för dom välbeställda

T.ex. detta moderna huset med lyxbåten parkerad framför altanen.


Även "centrum" var mycket propert och modernt, men som vanligt i småstäderna väldigt lite folk i rörelse mitt på dagen.


Samma gata åt motsatt håll.


Hamnen i Kopervik med bostäder och tillhörande båtplatser framför husen på norra kajen.


/Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar