Translate

söndag 28 maj 2017

Bornholm - Ustka (Polen)

Ons. 24/5
Lämnade Kåseberga i lätt duggregn men med utsikter att det skulle klarna upp under dagen. Västlig vind 3-5 m/s gav hyfsad segling i några timmar men med skvalpig och oregelbunden sjögång. Duggregnet höll tyvärr i sig nästan hela dagen men när jag närmade mig Rönne tittade solen fram och vinden ökade. Sjön växte oproportionellt mycket, men inga problem med angöringen och jag valde att gå in i Nörrekås gästhamn alldeles norr om den ganska trafikerade stora hamnen i Rönne.

I hamnen var det nya pontonbryggor på gång, men som inte var riktigt klara, varför jag tvingades att ta en grönmarkerad plats på den långa ganska så skraltiga gamla pontonen. Allt fungerade emellertid bra även på den platsen.

To. 25/5
Kristihimmelsfärdsdagen bjöd på riktigt bra sommarväder och jag ägnade en stor del av dagen med att promenera runt i Rönne och även åtnjuta en god lunch/middag på en uteservering på Stortorget. Rönne är en ganska mysig stad med en rik historia, men som så ofta handlar den mest om krig och annat elände, bl.a olika svensk-danska krig och inte minst andra världskriget tar stor plats.

 
Rönne med sina ca. 15000 invånare (det bor drygt 40000 personer på hela Bornholm) ger ett typiskt danskt småstadsintryck. Nästan samtliga personer bor i enfamiljshus.


Prydliga hus och smala gator med gatustenar i de äldre kvarteren.


En gök spatserade på gatan.


St Nicolai kyrka som är den största kyrkan i Rönne.


En fyr frå 1800-talet som hamnat mellan bostadshusen ovanför hamnen.


Det har faktiskt funnits en smalspårig järnväg på ön. Tåget och spåren är borta sedan sextiotalet, men den gamla stationsbyggnaden finns kvar.


På promenaden i Rönne kom jag genom ett grönområde med mängder av häckande korpar.


Det var ett himla liv på fåglarna som skränade oerhört högt och intensivt hela tiden.


I samma område ligger ett kastell som kung Kristian den femte lät påbörja på 1650-talet som skydd för Bornholm mot svenskarna under det då pågående svensk-danska kriget. Men eftersom Bornholm tillföll Sverige vid den kommande freden i Roskilde 1658 så blev försvarsanläggningen aldrig färdigbyggd. Den kom istället att färdigställas ca. 200 år senare och har bl.a använts som lagerbyggnad samt som förläggning av tyska armén vid ockupationen av Bornholm under andra världskriget.


Gamla stan.


Utsmyckning av entré. Konstverket(?) är av keramik.


Hus som byggdes av en rik affärsman och skeppsredare på 1700-talet. Det unika med huset är att det byggdes i tegel samt utsiktstornet på taket där ägaren kunde hålla koll på sina fartyg nere i hamnen.


Det obligatoriska småstadstorget "Stortorget" med rådhus finns även i Rönne


Gästhamnen med sina splitter nya pontonbryggor blev klara dagen efter min ankomst


Fr. 26/5
Vaknade kl. 04.00 och förberedde mig inför en lång dagsetapp mot Polen. Exakta målet väntade jag med att bestämma till dess att jag såg vart väder och vind tog vägen under dagen. Morgonen började med sol och svaga vindar men jag hissade segel och försökte segla en kort stund. Vinden avtog emellertid nästan med en gång så det fick bli motorsegling med storen och motorn, vilket visade sig vara ett "vinnande" koncept under hela denna långa etapp. Det vackra vädret höll i sig men ett antal täta dimbankar drog över havet vid flera tillfällen. Det blev till slut 87 distansminuter och jag kom fram till staden Ustka (uttala det den som kan!) lagom till solnedgången.

Trots att jag inte anmält via vhf att jag var på gång in i hamnen, jag antog att hamnkaptenen hade slutat för dagen, så stod det en mycket trevlig kille på bryggan och visade in mig till en lämplig gästplats. Det visade sig vara han som var hamnkapten och han hälsade mig välkommen och talade om för mig hur och var olika faciliteter fanns och fungerade, alltsammans till det facila priset av 20 zloty (iklusive wifi, toa, tvätt och dusch) + 10 zloty för el vilket motsvarar ca 65 kr/dygn. Klart godkänt och helt ok. med både wifi och hygienutrymmen.

Lö 27/5
Lite trött efter gårdagens långa etapp vaknade jag till en strålande fin och varm högsommardag.
Jag beslöt ganska omgående att stanna kvar ytterligare ett dygn och verkligen ta vara på denna underbara dag. Jag tog som vanligt en promenad runt de centrala delarna av staden som visade sig vara riktigt fin med en blandning av nytt och gammalt. Det verkade dock som om det var övervägande nybyggt efter kriget, men ofta i gammal och traditionell stil.


Motorsegling mot Polen.


Del av Ustkas hamn i kvällningen.


Ustka delas av floden Slupia och därför finns en gångbro mellan den västra och östra sidan av stan.


Men eftersom gångbron spärrar av hamninloppet fullständigt så är den vridbar.


Här har man alltså inte broöppning utan "brostängning" 20 min varje hel timma dagtid.

De flesta husen såg ganska nybyggda ut, troligen p.g.a förstörelse under kriget, men utformade i gammal traditionell stil.


Lummigt promenadstråk parallellt med stranden.


Strandpromenaden.


Stranden. (Som i princip sträcker sig obruten längs hela Polens Östersjökust)


Obligatorisk turistfälla. "Piratskepp" som tar med hugade resenärer på någon timmas båtfärd ut på ett totalt tomt hav!


På lördagen råkade det vara en träff/reklam för Ford Mustang på kajen vid gästbryggan.


Nyare vidunder.....

.........


.......tillsammans med gamla klassiker.
Den som ville kunde prova på optimistjollesegling i det vackra vädret.


Många lediga lördagsflanörer på kajen.


Många ville även över till motsatta sidan


Piratskeppet i väntan på nästa tur.


Uteserveringarna hade goda dagar under långhelgen


Även Ustka har sin "Fina Gata" med bostadsrätter alldeles vid kajkanten där Slupia rinner förbi.


Jag såg inte många kvarvarande tecken på tiden före murens fall, men denna gamla fabrik måste vara en relik ifrån flydda (sämre) dagar.


När jag på fredagskvällen närmade mig hamninloppet till Ustka såg jag mängder av människor ute på hamnpiren. "Trevligt att folk kommer och hälsar mig välkommen", tänkte jag, ända tills jag förstod att alla ville titta på den mycket vackra solnedgången som också var i antågande.


På lördagskvällen upprepades fenomenet och vid kvällningen var det åter mängder med folk som promenerade ut på hamnpiren för att beskåda ytterligare en vacker solnedgång i havet.


Ännu en lugn och vacker kväll i Ustkas gäst- och fiskehamn

/Pelle


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar