Translate

onsdag 24 maj 2017

Läsö - Anholt - Gilleleje - Skanör - Smygehamn - Kåseberga (Ale stenar)

Ti. 16/5:
Gråväder med regn och hårda vindar gör att jag stannar kvar i hamn och ägnar mig åt div. pyssel med kvarstående småjobb på båten.

Ons. 17/5:
Fortfarande väldigt mycket gråväder, idag med tät dimma. Vindarna har lagt sig men är fortfarande ifrån sydost till sydväst, dvs återigen rak motvind och kryss till Anholt. Både jag och Amorina har beslutat oss för att ge oss av, men väntar ett par timmar tills dimman lättat något.
Vid niotiden ger vi oss av för motor, men när "Engelsmannen" (västmärket norr om hamninloppet) har passerats är det dags att börja segla. Några timmars finfin segling i dimman ger god fart och en härlig känsla, men eftersom det är pinkryss och tiden går, samtidigt som vinden avtar och distansvinsten är ganska mager, så startas motorn igen och kursen sätts rakt mot målet (Anholt).

Dimman håller i sig hela vägen men ca. en distansminut utanför Anholts hamn lättar dimman plötsligt och solen visar sig äntligen. Amorina, som redan är vid kaj eftersom dom startade motorn innan mig och är en snabbare båt, står och tar emot på en mycket glest besökt brygga. Kvällen avslutas med vackert väder i en mycket lugn gästhamn.

To. 18/5
Återigen hårda sydliga vindar men strålande sol och varmt(!), +23 gr.C under dagen. Stannar kvar i hamn och tar en promenad på några timmar runt en del av denna vackra ö.
Prognosen för morgondagen visar på fortsatt varannandagsväder för segling, nämligen mulet men måttliga vindar och denna gången faktiskt ifrån norr. Kan kanske bli undanvindsegling söderut mot Själland.

Fr.19/5
Vackert väder men bara lätta vindar ifrån nord. Försökte segla men fick ge upp och återigen gå för motor några timmar. På eftermiddagen vrider vinden mot nordost och ökar något så att det blir några timmars segling, skönt att stänga av motorn. Anländer till Gilleleje vid 18-tiden och har inga problem att hitta en bra bryggplats. Det är tidigt på säsongen så hamnen är inte lika välbesökt av fritidsbåtar som den kommer att bli längre fram i sommar.
Amorina har under resans gång bestämt sig för att gå lite längre och fortsätter till Helsingör.

Lö 20/5
Mörka moln i väster ger en känsla av att det kan vara åska på gång vilket gör att jag bestämmer mig för att stanna ytterligare en dag i Gillelejes skyddande hamn. Passar på att handla och fixar ytterligare några småsaker på båten.

Sö. 21/5
En fantastisk halvvinds- och slörsegling i 5-8 m/s och solsken ger bra fart, med en toppnotering på 8.4 knop, genom hela Öresund till Skanör. Inseglingen till Skanör blir lite spännande genom att många sandbankar i det grunda havet har rört på sig ganska så mycket, vilket har fått till följd att man har tvingats lägga ut många nya varnings- och farledsprickar som inte finns med på mina sjökort. Precis i hamninloppet, som inte är särskilt brett, har man t.o.m halverat bredden på öppningen mellan pirarna med en grön prick och ekolodet visar endast 40 cm vatten under kölen i den seglingsbara halvan in i hamnbassängen.

Må. 22/5
Det vackra och varma vädret håller i sig och jag börjar dagen med en lång promenad genom Skanör och hela vägen till Falsterbo. Det är ca. 25 år sedan jag var här senast och det byggs och har byggts en del nytt, men mycket är sig likt. Efter promenaden och lite handling lossar jag förtöjningarna vid 15-tiden och sätter kurs mot Sveriges sydligaste udde, Smygehamn vid Smygehuk.
Seglar i en sydlig bris och kommer fram lagom till skymningen.

Ti. 23/5
Dimma på morgonen och ingen vind gör att jag tvingas till motorgång mot nästa mål som blir Kåseberga och Ale stenar. Efter några timmar har solen värmt på så att dimman lättar och det blir ännu en mycket behaglig dag på havet, trots avsaknaden av seglingsbara vindar.
Väderutsikterna inför onsdagen ser något ostadigare ut men jag hoppas att jag då kan fortsätta mot Bornholm. 


 Efter tio timmar i dimma dyker äntligen Anholts hamnpir upp.


 Vackert väder, hårda vindar och en härlig sandstrand på utsidan av hamnpiren på Anholt.


 Ingen semesterträngsel i hamnen ännu. Amorina närmast kameran.


 Grönt och vackert på den västra delen av Anholt.


Två stadiga vakthundar i sten!


 Anholt verkar vara en populär plats för hökar, jag såg flera stycken, både på land och ute till havs.


 Anholts (Inter-?)nationella flygplats med sin imponerande :) ankomst- och avgångshall.


 Jodå, det finns t.o.m toalett för resenärerna och flygplanet startklart!


 Till vänster om vägen är den gröna och frodiga västra delen av Anholt. Till höger börjar "öknen" som består av stora sanddyner och sparsamt med låg buskvegetation. Öknen täcker ca. 2/3-delar av ön österut.


 Tät och frodig växtlighet på många ställen av den västra delen av ön gör att man faktiskt inte ser särskilt mycket när man promenerar, om man inte kan komma upp på någon höjd.


Inte en bänk eller ens någon lämplig sten eller nedfallen trädstam att vila trötta ben på så långt ögat når!

Livlig trafik i leden genom Stora Bält, men med hjälp av den förträffliga AIS:en ..........


...är det inga större problem att hitta rätt lucka mellan de stora fartygen.


Gilleleje gästhamn.


Gilleleje är Danmarks största fiskehamn och har egen fiskauktion.


Proffsig krabbracebana!


"....och bilens lack den glänste, och kromen blixtra i dess nos....."


En riktig skönhet på besök i hamnen. Packard convertible av sent fyrtiotals - eller tidigt femtiotalsmodell.

Kronoborgs slott i Helsingör som på 1500- och 1600-talet fungerade som tullstation då danskarna kontrollerade bägge sidor av Öresund och kunde ta ut höga tullavgifter av passerande skepp.


Den vackra ön Ven passeras med god fart.


Många vindkraftsverk på rad utanför Köpenhamn.

Turning torso i Malmö syns lång väg.


Skylinen i Köpenhamn.

Livlig trafik både på havet och i luften utanför Kastrup.


Jag seglar inte under Öresundsbron utan väljer den kortare vägen som går över tunneldelen av Öresundsförbindelsen.


Ett mäktigt bygge!

Ett stort vindkraftsfält i vattnet även på den svenska sidan.


Algblomningen i Östersjön ger sig till känna redan i den södra delen av Öresund.


Hamninloppet i Skanör med den liggande gröna pricken som varnar för sandbanken mitt i inloppet.

Fantastisk kväll i Skanör


Sveriges äldsta vindmölla som passeras vid promenad ifrån hamnen in till Skanör.

Skanör


Korsvirkeshus i Falsterbo.


Den fantastiska stranden i Falsterbo med naturreservatet Måkläppen och Falsterborevet längst bort.


Falsterborevet och Måkläppen med ......


Falsterbo fyr som uppfördes redan på 1790-talet.

Smygehamn som visade sig vara väldigt grund. Wilhelmina fastnade i dyn mellan första flytbryggan och segelbåten som ligger vid stenkajen. Ekolodet visade -40cm och dy sögs in i kylvattnet och satte igen vattenfiltret på nolltid. Jag lyckades dock att backa loss igen och kunde lägga mig på yttersta platsen på utsidan av den första pontonbryggan.


Sveriges sydligaste plats.


Bara att välja resmål!

Ale stenar ifrån havet.


Kåseberga turistcentrum nedanför Ale Stenar.


Välskyddad och tillräckligt djup(!) hamn i Kåseberga

På väg uppför åsen till Ale stenar.

Det är vackert på Österlen med sina gula rapsfält och massor av smörblommor på marken.


Vad gör man när soptunnan är full? Jo, man kastar skräpet på marken, såklart! Bedrövligt!!!!


Ale stenar trodde man under lång tid uppfördes under vikingatiden, men senare rön gör att man nu tror att stensättningen kom till redan under bronsåldern. Den användes både som kalender och klocka. Genom stenarnas placering kunde man med hjälp av skuggbildningarna utläsa både tidpunkt på dagen och tidpunkt på året.


Ett imponerande "bygge" Kusten stupar brant ner mot havet. Samma dag som jag kom hit rapporterade nyheterna om två grabbar som hade trillat nedför branten och skadat sig väldigt svårt.

 En skolklass på utflykt. Säkert ett populärt utflyktsmål.


/Pelle

2 kommentarer:

  1. Åh vilken härlig tur du har. Det finns så mycket att uppleva och det gör ju inte ont med solsken och varma vindar...

    SvaraRadera