Translate

onsdag 31 maj 2017

Ustka - Leba - Hel.

Sö 28/5

Lämnar Ustka i ett fantastiskt högsommarväder med 4-6 m/s sydvästlig vind och ca 25gr C i luften. Kopplar vindrodret och sätter mig att läsa en god bok medans båten tar mig snabbt och säkert mot Leba, ca 28 distansminuter österut.

Anländer till Leba vid femtiden och anropar hamnkaptenen som säger till mig att gå upp en bit i floden Leba och till en marina som ligger där. I marinan visar hamnkaptenen mig till en plats vid en pontonbrygga med Y-bommar och jag förtöjer Wilhelmina.

När jag håller på att förtöja kommer det även en kille i grön uniform, passpolisen. Han frågar var jag kommer ifrån idag och ber mig om en legitimation. Jag ger honom mitt pass som han noterar i en liten anteckningsbok och ber sedan om min adress. Det tar en liten stund att förklara för honom varför jag inte har någon gatuadress, men när jag berättar att jag faktiskt bor i båten året om så nöjer han sig med det och önskar mig en bra dag, tar sina anteckningar och går sin väg.

Radarmaster för bevakning av kusten syns hela tiden.


Väldigt välskyddad marina en bit in i floden Leba.


Marinan är privat och mycket välskött.


Eluttagen sitter innanför låsta luckor och man måste be hamnkapten att låsa upp både när man vill ansluta och när man skall ge sig iväg.


Man får gå en bit uppför floden Leba för att nå marinan.

Må. 29/5.

Gråmulet med västlig bris 5-7m/s. Seglar ca. 1,5 distansminuter utanför kusten p.g.a att havet här är så grunt att det blir lite lugnare gång en bit ut till havs, men hela tiden inte djupare än 10-15m. Det pinnar på rätt så bra så jag beslutar mig för att hoppa över Wladyslawowo och går till ett ställe som heter Hel istället, en etapp på 55 distansminuter. Hel ligger i ändan på ett långt näs/halvö i början på Gdansk/Gdyniabukten och blir ett bra utgångsläge för den dygnslånga etappen förbi Kaliningrad (Ryssland) och till Klaipeda i Litauen.

Plötsligt när jag sitter i sittbrunnen och båten sköter sig själv, trillar det bokstavligen ner någonting ifrån luften, rakt ner i sittbrunnen. Det är en helt utpumpad fågelunge som hamnar på durken och som bara sätter sig och pustar ut. Efter någon minut flyger den helt enkelt in i båten........


......och sätter sig att vila en bra stund.


När den har återhämtat sig ett tag flyger den först runt och utforskar båten invändigt, sedan fortsätter upptäcktsfärden på däck.


Den ger sig av några gånger men vänder varje gång efter något hundratals meter och kommer tillbaka till båten.


Den har kvar en del "babyfjun" på kroppen så jag antar att det är en unge men vilken art är jag inte säker på, jag tror det är en fink av något slag. Fågeln är med mig i ca. en timmas tid men ger sig så småningom iväg in mot land igen. Jag hoppas att den orkade flyga hela vägen tillbaka.


Att handla mat i Polen är ingen lek. Eftersom språkkunskaperna i engelska ibland personalen ofta är väldigt dålig blir det ofta en ren gissning vad förpackningarna innehåller, men denna förpackning förstod till och med jag vad den innehöll!


Kyrktorn, radarmaster, sandstrand och tät vegetation närmast strandlinjen, så ser det för det mesta ut längs med den polska kusten.


Hela halvön med Hel och Wladyslawowo är helt inriktat på två saker, fiske och badturism. Nya moderna hotellanläggningar växer upp på kusten.

Ti 30/5.
Efter att ha studerat väderprognoserna för de närmsta dagarna så beslutar jag mig för att stanna kvar i Hel några dagar. Det ser inte ut som att vädret passar för dygnsetappen mot Klaipeda förrän fram emot fredag/lördag. Kulingvarning och en del regn för ons./to. Tisdagen bjuder dock på fortsatt lugnt och varmt sommarväder och jag tar en promenad och bekantar mig med Hel.

Som jag nämnde så är turismen viktig i Hel och souvenirbutikerna och fastfooden ligger på rad längs med strand- och hamnpromenaden. Jag går till tågstationen och kollar upp tågtider för att imorgon ta mig en tur med tåget till Gdansk på andra sidan bukten, speciellt gamla stan i Gdansk lär vara värt ett besök.

Hels gästhamn med något av......

 .... det mest udda servicehuset som jag har skådat.....


 ......och som innehöll duschar med sextiotalskänsla.


 Turbåtar på rad vid kajen och dom blev förvånansvärt fullsatta under sina ganska korta turer ute på havet, trots att det faktiskt inte är semestertider ännu. Färjan ifrån Gdynia bidrog dessutom med hundratals skolelever som tydligen var på skolutflykt i det vackra vädret.


 Något slags piratskepp skall tydligen varje hamn med självaktning ha.


 Strandpromenad och turiststråk.


Tama svanar vid stranden.....

.....som följer efter mannen när han slutar att mata dom.


 En utställning om havsmiljön. Fisken är gjord av enbart ofärgade PET-flaskor.


Mycket information om tillståndet i våra hav och allt givetvis skrivet på polska! Denna tavlan handlar tydligen om en död val som hittades i Hel så sent som 2015.

Enda informationstavlan som jag hittade med text både på polska, tyska och engelska. Den beskriver försvaret av halvön under andra världskriget, där polackerna lyckades stå emot tyskarna under en hel månad, resten av Polen föll på ju några dagar.


Souvenirstråket.


Kyrka som omvandlats till sjöfartsmuséum-


Gammal sumpbåt för att hålla fångade ålar vid liv.


 Prydliga hus och fasader längs med turiststråket, men.....


 baksidan är inte alltid lika vacker.


En hel del gammal öststatsstandard finns fortfarande kvar och....


blandas med nyare byggen.Omålade, oputsade hus och gammal mur med massor av graffitti......


....men som ersätts med snygga fasader och samma mur men utan graffitti då den närmar sig turistgatan.


Många konstiga båtar och hemmabyggen i Polen. Tveksamt om jag skulle ge mig ut på havet i den här båten.

/Pelle

2 kommentarer:

 1. Kul läsning och fina bilder, synd kanske att ressällskapet försvann för det dröjer ju
  innan Kristina ansluter. Sketväder här hemma och inte alls lika roliga mjölkpaket som möter en vid frukosten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sketväder" här också idag. Väntar på lämpligt väder för att segla till Klaipeda.
   Kanske något för ICA att pigga upp frukosten med lite roliga förpackningar?

   Radera