Translate

tisdag 1 augusti 2017

Vasa - Rovågern - Holmön - Bjuröklubb - Kåge - Antnäs - Luleå - Töre - Båtskärsnäs.

Först en Rättelse: Det blev lite fel med bildtexten på några ställen i förra inlägget. Kyrkan och minnesplatsen ligger givetvis i Pori, inte i Vasa.Vasa.

Det visade sig att det fanns två olika småbåtshamnar i samma vik, en för svenskspråkiga och en för finskspråkiga bätägare. Vi hamnade i den svenskspråkiga hamnen som var mycket bra och välordnad och till ett hyfsat pris, 20 eu/dygn inkl. allt.

Många stenar i vattnet även längs kusten mot Vasa.

Ett jättefint klubb - och servicehus i småbåtshamnen.


Wilhelmina och Vilhelmiina hamnade åter igen tillsammans.

Även en kraftledningsstolpe kan se ganska fin ut om den utformas med lite finess.

Lite yoga i parken piggar upp besättningen. :)Umeå är ju "Björkarnas stad" och det verkar som om trädet har spridit sig även över Kvarken till Vasa.


Här har vi domkyrkan i Vasa

Ett gammalt fint herrskapshus ifrån slutet av 1800-talet som restaurerats och nu är ett väldigt mysigt café.

Huset har bl.a ägts av konsul J.E Moé som uppvaktades av de anställda på den sockerfabrik som Moë var direktör för. Kolla in svenskan, vart tog detta vackra språk vägen?

Minnesmonument över stupade finska flygare.
To. 20/7.

Fint väder och bra vind ifrån N-NO passar utmärkt för att ta oss tillbaka till Sverige igen. Vi passerar Holmögadd och går in till en liten plats som heter Rovågern strax norr om Holmsund (Umeås hamnstad). Rovågerns gästhamn visade sig vara under utbyggnad och renovering så vi fick en gratisplats eftersom det inte var riktigt färdigställt i hamnen ännu.


Rovågerns gäst- och småbåtshamn.

Kvarken fisk, en jättebra krog i hamnen.

Fr. 21/7
En nord-nordostlig vind på 7-10m/s och en nordgående ström gör att det blir en ganska svår och väldigt obekväm sjögång norr om sundet mellan Holmön och fastlandet, vilket gör att vi beslutar oss för att "backa" tillbaka och ankra i en skyddande vik på Holmöns västsida, istället för att stånga oss norrut mot vind och vågor.

Lö. 22/7.
Upp tidigt och iväg på ett nu betydligt lugnare hav och en svag nordlig vind som medförde mestadels motorgång till den kända fyren och väderstationen Bjuröklubb vid sydvästra hörnet av Bottenviken.
Här finns en liten, gammal och välskyddad lotshamn som nu är nerlagd. Hamnen betraktas nu som en naturhamn för ett mindre antal gästbåtar och som också är grattis att ligga i.

Då vi lagt till och kapten bytt om och böjer sig ner för att knyta skorna så "blixtrade" det till rejält i korsryggen på kapten, vilket medförde horisontellt kojläge resten av kvällen.
Mycket tråkigt eftersom det var en fantastiskt fin kväll och väldigt fina omgivningar som hade varit trevliga att uppleva på en längre kvällspromenad.

Tidig och lugn morgon i ankringsviken på Holmön.

Holmöns fyr passeras.

Två morgonpigga kanotister i en dubbelkajak som kom paddlandes utifrån havet (nattpaddling ifrån Finland?) tidigt på morgonen.

Norra udden vid Bjuröklubb.

Bjuröklubb fyr och väderstation, här omgivet av ett tillbyggt vandrarhem, har allt sedan 1924 funnits med i sjörapporten i radion. Under 1700-och 1800-talet var säljakt och fiske de viktigaste näringarna i Bottenviken i allmänhet och vid Bjuröklubb i synnerhet. Hela halvön är idag naturreservat med många häckande sjö- och rovfåglar.

En väldigt mysig liten "naturhamn" nedanför fyren, med vedeldad bastu och torrdass..

Sö. 23/7
Nattvilan hade gjort så pass gott för kapten att han i alla fall kunde komma på fötter tillräckligt mycket för att med hjälp av vicekapten Christina, som nu snabbt befordrades till kapten, kunde motorsegla vidare i motvinden till Kåge strax norr om Skellefteå.

Kåges småbåtshamn som har ett mycket naturskönt läge och....

....även en restaurang i hamnen.

Må. 24/7.
Ligger kvar i Kåge och njuter av det vackra vädret samt kurerar kaptens rygg.

Ti 25/7.
Sommarvärmen håller i sig och vi får åter igen motorgång när vi går över ett totalt spegelblankt hav upp till Piteå.

Fina sandsrtänder längs med in/ut-seglingen till Kåge.

Rödkallens fyr (också välkänd ifrån sjörapporten) som ser ut att vara av liknande typ och ålder som Pater Noster.

Pite havsbad, som består av en fem km lång sandstrand och med massor av husbilar och husvagnar.

En bro för E4:an över Piteälven som måste passeras vid inseglingen till Piteå.

Det är en ganska lång insegling uppför Piteälven där man bl.a passerar Munkfors stora pappersbruk.

"The Piteå skyline"

En gigantisk poppel pryder Byxtorget, som är en populär plats att träffas på eller att bara sitta och ta igen sig på i Piteå.

På tisdagskvällen tar vi en kvällspromenad i staden och det är full aktivitet på Sveriges första gågata (1961) med att färdigställa försäljningsstånd, scener etc. inför festivalen "Piteå dansar och ler" som skall starta på onsdagen.
Trähuskvarter i den äldre delen av Piteå.

En fin och lite annorlunda klockstapel samt....
...den gamla träkyrkan ifrån 1686 är övre Norrlands äldsta träkyrka och den enda byggnaden som skonades när ryssarna i samband med Finlandskriget 1809 brände ner hela Piteå.

En vacker rad med Blodbjörkar blandat med vanliga Björkar.

Ons. 26/7.
Piteå bjuder på sommarfestival och vi blir kvar en dag i Piteå.

Tävling i vem som kan äta flest Pitepaltar under ett visst antal minuter (vet inte hur lång tid det var).

Vinnaren satte i sig 10½ palt (stora som en stor potatis) och vann för fjärde året i rad!

Fullt av folk på gågatan och...

...Byxtorget.

Gästhamnen som också är en stor campingplats.

Hamnpromenaden med flaggor ifrån de flesta länderna i Europa. På varje flaggstång hade man satt en skylt med landets namn som flaggan tillhörde.Mycket praktiskt, då slipper man fundera på de flaggorna som man inte känner till.

Ett gäng med ungdomar som sitter på bryggan och njuter av den varma och fina sommarkvällen.

I stort sett fullt i den lilla men trevliga gästhamnen.

Många fina sandsstränder runt omkring Piteå, inte bara vid Havsbadet.

Inte ofta man passerar näckrosor med segelbåt.

En del Pitebor tyckte att Havsbadet hade blivit alldeles för turistiskt och kommersialiserat, men mycket folk var där i det vackra vädret.

To 27/7.
Vi närmar oss Luleå och stannar till på Antnäs-Börtskär som också blir Christinas sista natthamn innan vi kommer till Luleå och hon flyger hem för att börja jobba igen.

Vackert väder och noll vind när vi närmar oss Luleå skärgård.

En jättefin lagun på Antnäs-Börtskär med.....
....en liten brygga att förtöja vid.

Christina känner på vattnet men blev tvungen att gå ur vattnet igen eftersom det lite längre fram blev en grönbrun, illaluktande sörja i vattnet. Några dagar senare hörde jag på lokalnyheterna att man hade hittat algblomning i skärgården och uppmanade folk att inte bada eller komma i kontakt med denna grönbruna sörja eftersom den kunde vara hälsofarlig. :(

Promenad genom skogen på Antnäs. Här fanns gott om myror och huggorm (enl. boende på ön) men tack vare den fram till nu så svala sommaren var det sparsamt med mygg och knott.:)

Fantastiskt fin kväll i Luleå skärgård

Skotern är väldigt populär här i Norrland, både på snö och sjö!En liten grabb som försöker fånga lite Abborre i kvällssolen.


Tidigt på fredagsmorgonen var det två simmare som tog sig ett träningspass runt viken
Smart med den röda markeringsballongen som är fastbunden vid simmaren så att dom syns tydligt i vattnet.

Fr. 28/7.
Fortsatt färd in till Luleå.

Luleå skyline.

Stadsisbrytarna Ymer, Atle och Frej samt "juniorbrytaren" Ale vilar sig vid kaj inför vinterns arbete.

Luleå stadspark och domkyrka.

Norra kajen med skärgårdsbåtar och Norrlandsteatern.

Fullt med folk på uteserveringarna i det varma vädret. Vi äter en glass på en bänk medan vi tittar på folk och väntar på att bussen till flyget skall komma. Bussen kommer och Christina flyger hem.:(

Lö. 29/7.
Lördagen kom med lite ostadigt väder och hårda vindar, så jag stannade kvar ytterligare en dag i Luleå.

Sö. 30/7.
Stabilt och fint väder igen så jag sätter segel och får en fin seglingsdag hela vägen upp till Bottenvikens och Sveriges nordligaste hamn i Töre.

 Härlig segling genom Luleås fina skärgård.

 Bottenvikens och Sveriges nordligaste hamn, Törehamn.

Den som vill kan få ett certifikat som talar om att man har rundat denna boj på egen köl.

 Törehamn i kvällsljus.

 Själva Törehamn består egentligen bara av just hamnen och en camping men,.....

.... det är vackert runt omkring.Må. 31/7.
Bleke och senare en sydlig vind gör att det blir motorgång nerför havsviken för att runda en udde österut och sedan gå upp för Kalixälven till Kalix.
När jag kommit en bra bit upp för älven börjar jag dock bli lite orolig eftersom ekolodet visa 1-1½ meter lägre vatten än vad sjökortet anger.

När ekolodet talar om att jag bara har 70 cm vatten istället för 2 meter under kölen och sjökortet visar att det skall bli ännu grundare lite högre upp i älven så bestämmer jag mig för att vända och söka mig till en annan natthamn.

 Det blev en udde och en havsvik och........
......några öar till österut innan.....

.....jag kom till en liten f.d fiskehamn som heter Båtskärsnäs.

Sådana här fångstburar ser man lite här och där alldeles i vattenytan i de grunda områdena i Bottenhavet och Bottenviken. Dom är för det mesta väl utmärkta med massor av bojar, men det kan ändå vara svårt att se hur stor yta dom ligger över, om det är lite dåligt väder. Burarna med sina sidonät som skall styra in fisken i burarna tar nämligen upp väldigt stora ytor runt omkring själva buren.

Ti. 1/8.
Nu är det dags att börja tänka på att komma söderut igen, men ostadigt väder med skurar och ev. åska medför att jag stannar kvar i Båtskärsnäs för att kanske gå söderut på onsdagen istället.

/Pelle


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar