Translate

söndag 12 juni 2022

                                             11/6 - 22    Lerwick 

Vi ( Jag, Wilhelmina, vindrodret Wilhelm och autopiloten Ville 😊 ) lämnar Öckerö på morgonen söndagen den 29:e Juni kl. 06.30. Vackert väder med en svag ostlig bris och 14 grader C. Fin segling tills några timmar förbi Skagen då vinden vrider mot sydväst och mojnar nästan helt. Lugn natt med motorgång, och Ville får ta över ansvaret att styra Wilhelmina helt och hållet,😁 fram till på morgonen då vinden ökar igen men samtidigt vrider mer på väst och vi inte klarar att hålla upp mot Lindesnes som planerat. Hamnar fram på dagen istället syd om Kristiansand där ett regnväder just drar förbi. Klarar regnet men får under ca. en timma hårda vindar rakt emot oss och beslutar att ta ner seglen och fortsätta rakt emot vinden, mot och runt Lindesnes.

Kommer sent på eftermiddagen fram till Korshamn där Svante i "Jabina" redan ligger sedan en vecka tillbaka och väntar på väder för att korsa Nordsjön. Tyvärr kommer det att visa sig att vi bägge får vänta ytterligare nästan en vecka innan de hårda och motiga vindarna utanför oss behagar mojna och ändra riktning.



    Lämnar skärgården norr om Hälsö och passerar st. Osets fyr med kurs 175 grader mot Lindesnes i            Norge..........


                                                        ......ca. 145 distansminuter västerut.



Regn över Skagen när vi passerar, fortfarande ok. segling



Natten och solnedgången faller på över Skagerak men riktigt mörkt blir det ju aldrig så här års, om det i övrigt är hyfsat klart väder.



Efter de hårda vindarna syd om Kristiansand mojnar det en hel del och rundningen av Lindesnes är återigen (elfte gången jag passerar fyren) lugn och odramatisk. Denna udde är annars känd för att vara en av Norges mest dramatiska platser att passera vid dåligt väder.



Fortsätter mot Korshamn endast ett par distans efter Lindesnes och en plats vi inte tidigare besökt....



                    ....Här har Svante förberett vår ankomst genom att fendra av utsidan på Jabina.



Mysig liten by och trevligt sällskap i hamnen som också visade sig vara en gratishamn med tillgång till vatten men ingen el, vilket vi inte heller behöver.



Liten sommarstuga med fin grönska blandas med mer traditionella skärgårdshus vilka dock mest också verkade användas som sommarbostäder, precis som i Bohuslän.



Nyare kopior av Vikingaskepp är ganska vanliga i Norge. Här ett som vi kom att stöta på fler gånger under de närmaste dagarna.



                Promenad runt Revoey, ön som Korshamn ligger på, med en lummig grönska och......


                                .....fin utsikt över västerhavet vid lotsutkiken på toppen av ön.



Efter fem dagar i Korshamn i väntan på lite trevligare vindar lämnar vi hamnen trots fortsatta nordvästliga vindar men nu med en mer hanterbar styrka, d.v.s för lätta vindar och det blev dags att starta motorn igen. Tyvärr ett ganska vanligt fenomen på Vestlandet, antingen för mycket vind eller ingen vind alls och för det mesta motvind😖.
Dock, efter Lista som här passeras kunde vi falla av österut mot ön Hidra och sätta segel för en stunds segling in mot Kirhamn på Lista.



                    Inloppet mot Kirkhamn väster  ifrån är mycket smalt men tillräckligt djupt.



                                                            Passerat utan problem!😊



Innanför det smala inloppet och ett antal mindre småöar ligger den mysiga byn Kirkhamn väldigt väl skyddad mot väder och vind och med kyrkan som blickfång i de vackra omginingarna.


 


Höga berg och djupt vatten gör denna plats till ett utmärkt ställe att stanna till på, även vid riktigt dåligt väder till havs. Detta är också en mycket populär och välbesökt plats för husbilar på rundresa.



I Korshamn fick vi även trevligt sällskap av "Bonnie Bee" med Reine och Lena ombord och medans Jabina gick tillbaka söder/österut efter Korshamn så tog vi sällskap med Bonnie Bee norrut längs Jaerenlandet. Här delar vi gästbryggan i Kirkhamn.


                                                    Vackert läge för kyrkan och kyrkogården.

                                                                

Typiskt norrmän!😁 Vad gör man en ledig dag i Norge? Jo man tar på sig sina fritidskläder och fritidsutrustning, packar picknicken och klättrar ner till dessa grottor som ligger nedanför de höga klipporna och bergen som sträcker sig utefter havet ända ifrån Lista till Jaerens rev. (zoma in på bilden så ser du ganska mycket folk vid grottorna)


  
Efter en natt i Kirkhamn blev det en kortare etapp, givetvis i fortsatt motvind😆, till ännu en ny hamn som vi inte varit i tidigare, nämligen Sogndalstrand. Här rinner det ut en liten älv uppifrån bergen som periodvis får besök av rikliga mängder av lax som vill komma upp till sina lekvatten uppefter älven.



Tyvärr verkade det inte vara tid för någon lekande lax när vi var där men en bybo berättade att när laxen kommer så formligen "kokar" vattnet av lax.



                                                    Fin sommarmiljö i Sogndalstrand.



                                        Hamnen är väl skyddad mot nordsjöns vågor.



Eftersom man liksom i Bohuslän gärna vill bo i lä om de hårda västvindarna hamnar husen ofta i lägen med dålig kvällssol.



                            Wilhelmina och Bonnie Bee vid gästbryggan i Sogndalstrand.



                            Utsiktsplatsen mot inloppet till Sogndalstrand och ut över nordsjön.


Nästa dag blev det riktigt fint väder och lite ostliga vindar som omväxling. En etapp på drygt 50 distansminuter med blandad segling/motorsegling till Tananger.  Här fyren Soerskot vid inloppet mot Tananger.



Vikingaskeppet som vi såg i Korshamn och i Kirkhamn kom även in i Tananger en stund efter att först Bonnie Bee och två timmar senare Wilhelmina kommit i hamn i Tananger.

I Tananger blev det dags för lite bunkring av proviant och översyn av båt och utrustning för att så snart vädret såg lovande ut kunna sticka över nordsjön till Shetlandsöarna och Lerwick. 
Anledningen till att det blir Shetland och inte Orkney som första mål på andra sidan nordsjön är att Wilhelmina behöver tre nätter på sig för att nå Orkneyöarna men bara två nätter till Shetland, vilket är mycket behagligare för kapten.😁 

Vi anlände till Tananger på måndagen och Bonnie Bee, som tänker följa norska kusten norrut, kanske upp till Lofoten, lämnar under tisdagen hamnen för sin fortsatta resa.
Wilhelmina stannar ytterligare en natt i Tananger för att på onsdagen lämna och segla mot Lerwick då väderprognosen ser gynnsammare ut.

Forts. följer.😁
/Pelle

4 kommentarer:

  1. Som vanligt har du väldigt fina bilder och målande berättelser

    SvaraRadera
  2. Trevlig läsning och fina bilder 😊 Det var roligt att sällskapa med dig hälsar Lena o Reine på Bonnie Bee ⛵

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack det samma!🙏😊 Mycket trevligt att lära känna Bonnie Bee och dess besättning!😃

      Radera