Translate

tisdag 28 juni 2016

Skrova

Ifrån Stamsund tog jag återigen en kort etapp till den lilla ön Skrova som ligger några sjömil sydost om tätorten Svolvaer. På vägen såg jag ett väldigt vackert vikingaskepp som kom länsandes med bra fart i den lätta vinden, på väg västerut. Fantastiskt när man tänker på att Vikingarna för mer än tusen år sedan färdades över haven i dessa, visserligen ganska snabba men synnerligen obekväma båtar, så långt bort som till Grönland och Canada.

Skrova är en  riktigt fin ö med ca. 175 bofasta och färjeförbindelse både till Svolvaer och till fastlandet. På ön finns ett laxslakteri som tyvärr drabbades av någon sorts fiskpest/virus och har därför tvingats stänga under ett antal månader för sanering, vilket är ett tungt ekonomiskt bakslag både för företaget och kommunen.
Måndagen bjöd på den hittills finaste dagen med strålande sol och nästan 25-gradig värme, så jag passade på att ta en promenad runt ön och upptäckte att den även innehöll flera vackra sandstränder på andra sidan det ganska höga berget som dominerar ön. Vattentemperaturen på +9 gr. inbjöd dock inte till något bad ifrån min sida. Det lär också vara gott om Havsörn här på Skrova, men hittills har dom hållit sig undan helt och hållet.

Eftersom här är riktigt mysigt och dessutom gratis att ligga, så stannar jag här några dagar tills det blir dags att segla ner till Bodö för att möta Christina.

 Skrova.


Skrova med vackert belägna restaurangen "Skrova brygga" vid hamninloppet.

Staty av den klassiska fiskarhustrun som vinkar farväl till sin man och ofta också sina söner och som finns i så många fiskehamnar, både i Norge och Sverige. 


 Mycket berg och sten, men det finns också plats för frodig grönska och riktiga blomsterängar i den norska skärgården.


 Även många härliga sandstränder och som blir riktiga smörgåsbord för fåglarna vid lågvatten.


 Det finns en tunnel för att man skall kunna komma ner till kajerna på ena sida av hamnen. I denna tunnel har man en permanent utställning av fotografier ifrån svunna tider i Skrova.


 Hjälm finns att låna om man vill!


 Hälleflundrorna är som bekant ofta väldigt stora runt Lofoten.


På vägen till tunneln hade även en känd norsk fotograf ställt ut bilder som han tagit under en period i Burma, och som beskriver frihetskampen för demokrati i Burma.


 Norge bedriver fortfarande en begränsad jakt på val. Här är en mindre valfångare med "kråknäste" för utkiken och harpun i fören.


Det kom in en väldigt vacker segelbåt, en Ohlsson 38 byggd 1966, med tre mycket trevliga amerikanare ifrån Maine ombord. Två utav dom hade 2015 haft en tuff segling med båten över Atlanten till Skottland och där låtit båten ligga över vintern.
Nu hade dom seglat till Lofoten och skall vända här för att ta sig via Sverige och Danmark till Tyskland där båten återigen får en övervintring, och sedan kommer besättningen tillbaka till våren för att då utforska Östersjön.

/Pelle

2 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder och kan jag tänka mig att din dröm gått hitintills uppfyllt. Nu är det inte långt kvar så kommer Christina till dig. Annette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anenette!
   Ja, det skall bli härligt när Christina kommer, och jag hoppas att vädret som nu varit riktigt bra ett tag håller i sig när vi sedan fortsätter norrut. Jag hoppas också att du trivs och har funnit dig till rätta i din nya lägenhet.
   /Pelle

   Radera