Translate

torsdag 1 juni 2017

Gdansk.

Ons. 30/5.
Kuling och lite regn gör att jag tar en tur med tåg runt bukten till Gdansk. Resan sker först med ett pendeltåg till Gdynia där jag får byta till lokaltåg. Lätt och smidigt till Gdansk men lite strul på tillbakavägen. I Gdynia finns nämligen fyra olika stationer med typiskt polska, krångliga namn och jag lyckades blanda ihop namnen på stationen för tågbytet vid hemresan. Detta gjorde att jag åkte för långt med lokaltåget och fick hoppa av vid en senare station och åka tillbaka en liten bit.
När jag så småningom var på rätt station och gick fram till en biljettlucka för att köpa min biljett till Hel så fick jag en riktig utskällning på ren polska av kvinnan bakom luckan. Jag förstod inte ett ord av vad hon sa, men hennes tonläge och kroppsspråk var glasklart! "Här får du inte köpa någon biljett till Hel, det gör du DÄR BORTA..." Hon sålde tydligen bara biljetter till lokaltågen, inte till pendeltågen.

Efter den utskällningen lommade jag iväg åt det hållet som hon hade pekat och kom in i något som verkade vara huvudstationsbyggnaden. Där träffade jag på en betydligt trevligare kvinna bakom biljettluckan och jag fick tillfälle att yttra de bevingade orden: I´d like to buy a.... "oneway ticket to Hel(l)"!! :)
Det gick alldeles utmärkt och resan tillbaka till Wilhelmina  fortsatte i lugn och ro utan några ytterligare problem.
Besöket i Gamla Stan i Gdansk var mycket trevligt och rekommenderas å det varmaste för den som har möjligheten.

Redan den gamla stationsbyggnaden i Gdansk är imponerande.

Det stora kvarnhuset byggdes redan 1350.

Kvarnhuset innehöll 18 kvarnhjul, vardera med en diameter på 5 meter och var faktiskt, efter modernisering i början på 1800-talet, i  bruk fram till i slutet på andra världskriget.

St. Catherine´s Church, en av många stora stenkyrkor i Gdansk. Till höger skymtar ännu en stor kyrka och när klockan blev tolv på dagen så satte bägge kyrkklockorna igång ett nästan öronbedövande ringande.


St. Marys Church. Världens största tegelkatedral som byggdes i Gothisk stil 1342 till 1503. Nu var det full fart på underhållsarbeten


Kyrkan är så stor och mäktig att den är svår att fånga på bild.


Det är lättare att få en uppfattning om katedralens utformning genom den bronsmodell som placerats utanför entrén.




Alla tornen på kyrkan gör att den syns väldigt väl i gatubilden. Klockan är en astronomisk träklocka och byggdes redan  1464. Den är 14 m hög och visar både tid, datum och månfaser.

Fullt av skolbarn på studiebesök till kyrkan

Långa köer för att få en titt in i kyrkan.



Tornet är 80(!)m högt.



Valvet i kyrkorummet är 30m högt och kyrkan lär kunna rymma inte mindre än 25 000(!) människor.





På väg ut mot huvudgatan Dluga i gamla stan.


Dluga eller "Långa gatan"

Dluga eller "Kungsleden" som den också kallas i Gamla Stan. Gatan användes redan på 1600-talet till parader och högtidligheter.


I öster vid bron över floden Modlava ligger Gröna porten som leder in till Dluga Targ (den långa marknaden) . Gröna porten var tidigare även kungaresidens.


Norr om Gröna porten fortsätter Gamla stan med det gamla Kranhuset ifrån 1300-talet längst bort i bild. Turismen frodas och turbåtar inkl. det obligatoriska piratskeppet väntar vid kajen.


Genom Gröna porten kommer man in till.....


....Dlugi Targ........


....där det trots att det är tidigt på säsongen är väldigt mycket turister och......


....många samlas kring en tydligen väldigt berömd skulptur ifrån 1600-talet och som föreställer guden Neptunus.

"Den långa marknaden" övergår i "Långa gatan" ......
.....västerut mot "Gyllene porten". Hela gatan kantas av mängder av restauranger och caféer.


Den "Gyllene porten"


Alldeles utanför Gyllene porten ligger det gamla tortyrhuset(!) med fängelsetornet.
Alldeles runt hörnet ifrån Dluga ligger som en bjärt kontrast ett supermodernt bygge som innehåller Shakespearteatern och invigdes 2015.


Ovanför den livliga eftermiddagstrafiken och bortanför centralstationen reser sig dom berömda kranarna på varvet i Gdansk där allting började 1980. D.v.s början till Murens fall och demokratins införande i öst. Det var här som Lesh Walesa höll sina brandtal och var med om att bilda Solidaritet.


Det blåste bra hela dagen och när jag kom tillbaka till hamnen i Hel så gick vågorna höga och det skvätte rejält över vågbrytare.

/Pelle


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar