Translate

lördag 17 juni 2017

Riga.

Må. 12/6
Vaknar till ett ihållande regn som fortsätter till lunchtid. Därefter klarnar det upp och jag beger mig ut på rundvandring i staden. Gamla Stan är mycket fin och det ligger också en väldigt fin och stor park i centrum och som gränsar mot Gamla stan. Riga är ett populärt turistmål och det är många olika turistgrupper i rörelse, främst ifrån Tyskland och Japan.

Centralt i Riga ligger en stor och jättefin park där bl.a denna staty av Karlis Ulmanis, deras första ministerpresident, står. Han tillträdde 1920, efter första världskriget och ryska revolutionen, då Lettland för första gången i historien kunde utropa sig som en självständig stat. Självständigheten varade inte så länge då först tyskarna och sedan ryssarna återigen ockuperade landet under andra världskriget. Först efter sovjetunionens sammanbrott 1991 kunde Letterna återigen utropa sig som en självständig nation. Ett öde som också delas av Estland och Litauen.

Frihetsmonumentet som uppfördes 1935 till minne av självständigheten och offren vid självständighetskriget 1918-20. Monumentet är imponerande 42m högt.


Operahuset som är byggt 1865 tillhör ett av de vackraste husen i Riga och var också en av de första byggnaderna som renoverades efter att sovjetunionen lämnat Lettland 1991.


En kanal rinner genom hela stadsparken med flera fontäner utspridda i den.


Vacker plantering framför operahuset.

Gamla stan som är upprustad och renoverad i stora delar.


Tveksamt om HoM:s moderna byggnad platsar i Gamla stan?


Mer Gamla stan.......


.....och ännu mer!


Svarthuvudenas hus som byggdes på 1300-talet av ett sällskap som kallade sig för "Blackheads", troligen beroende på att de ogifta köpmännen i sällskapet bar svarta kalotter på huvudet. Huset användes då ofta vid stora och vilda fester. Numera är huset återuppbyggt efter andra världskriget då det blev allvarligt bombskadat och används som museum.


En vacker astronomisk klocka pryder fasaden.


Domkyrkotorget med Rigas domkyrka. Kyrkan började byggas redan 1211 och anses vara den största kyrkan i hela Baltikum.

Tre gamla stenhus som kallas de "tre bröder" där det vita huset till höger är byggt på 1400-talet och är Rigas äldsta bevarade hus. Gula huset i mitten byggdes 1646 och huset längst till vänster är byggt i mitten på 1800-talet.


Många små gränder i Gamla stan.

Svenskporten, den enda kvarvarande porten i den gamla stadsmuren och som troligen har fått sitt namn av att det var svenskar som lät bygga stora delar av Rigas försvarsmur och där denna port ingick, efter att Gustav II Adolf 1621 hade intagit staden.
Sverige innehade kontrollen över Riga och stora delar av Baltikum (då kallat för Livland) fram till 1710 då Ryssland besegrade svenskarna efter att den svenska krigsmakten under Karl XII hade försvagats rejält efter förlusten vid Poltava 1709.


I lägenheten ovanför porten lär bödeln i Riga ha bott då porten byggdes.


Utsidan av försvarsmuren med Rigas längsta hus (200m) till vänster.


Slottet i Riga

Gästhamnen ligger alldeles innanför färjeterminalen för båtarna som trafikerar linjen Riga-Stockholm.

Tis. 13/6
Ösregn hela dagen.

Ons. 14/6.
Fint väder igen men hårda vindar på Rigabukten vilket gör att jag stannar ytterligare en dag i Riga, som används till lite bunkring och båtfix.

/Pelle

1 kommentar:

  1. Verkar som att dom värderar och bevarar de gamla husen. Ser väldigt trevligt ut!

    SvaraRadera