Translate

måndag 26 juni 2017

Hankö - Rosala.

Fr. 23/6.
Prognosen stämde ganska bra men det är alltid lurigt när dom anger vindar som 6 (14) m/s, det kan m.a.o. bli lite hur som helst. Soligt men nordvästliga vindar medförde kryss hela vägen (60 NM) till Hankö och varierande styrka hela dagen mellan 1- ca.10 m/s.

Kom in sent på kvällen och hittade en lucka på en av pontonbryggorna alldeles innanför piren och som visade sig tillhöra Hankös båtklubb som nog kan jämföras med GKSS eller KSSS och följaktligen svindyr hamnavgift.
Det blev inget speciellt midsommarfirande för min del men jag såg att det var mycket människor och en midsommarbrasa på andra sidan viken och det verkade vara ett väldigt lugnt och stilla firande.

Lö 24/6
Vaknade redan kl. 04.00 och eftersom Hankö var alldeles för dyrt att ligga kvar i och att vädret skulle bli riktigt dåligt fram på dagen, så gav jag mig iväg mot Rosala, en ö som ligger ca. 20 sjömil väster om Hankö. En lagom etapp med regnet hängande i luften, men kom in till en riktigt fin liten vik med en gästbrygga innan det började regna rejält.

Det är ganska ovanligt att Wilhelmina inte är minsta båten vid gästbryggorna.

Sö, 25/6
Soligt men återigen hårda vindar så jag tar min vanliga promenad för att titta på omgivningarna. Rosala har anor ifrån vikingatiden och är en av de platser i Finland där arkeologiska utgrävningar har givit de flesta vikingafynden.
Rosala var en viktig handelsplats och många vikingar stannade till här på sina färder i österled till de ryska floderna och vidare till Kaspiska-och Svartahavet.
Här finns också ett mycket trevligt vikingacenter som fungerar både som muséum och aktivitetsanläggning.

 En ganska avancerad midsommarstång som överlevt midsommaraftonen.


På vikingacentret har man rekonstruerat både byggnader, vapen och husgeråd.

 En Valkyrian som enligt myten svävade över slagfälten för att se vilka krigare som var extra modiga och skickliga och som var förtjänta av att komma till Valhall när dom stupade.


 När en hövding dog så placerade man honom i hans båt tillsammans med vapen, mat och dryck samt annat som man ansåg att han skulle behöva då han kom till Valhall och sitt nästa liv, därefter brände man allting antingen på land eller så skickade man ut den brinnande båten på havet.

 Hövdingahallen Rodeborg.


Hövdingasalen med eldstad i mitten och bara ett hål i taket för röken. Möbleringen består av långbord och utmed väggarna är det alkover med britsar att sova i. Det går också att boka B&B och övernatta i hövdingahuset.


 En katapult, modell vikingatiden, för att bombardera fienden med stenar alt. brinnande facklor.


Bostad för den "vanliga" Vikingen......
 .....som även här har bänkar med långbord och en eldstad som placerats direkt på berget, vilket gör att berget behåller mycket av värmen även när elden slocknat.
 
Det fanns även ett rekonstruerat vikingaskepp.

 Ombord på vikingaskeppen saknades det all form av bekvämlighet, man sov under fällar direkt på durken.
 Offersten.
Kristendomen vann undan för undan mark hos vikingarna och det kom upp kyrkor.

 En viking som konverterade och lovade att bekänna sig till den kristna tron istället för asatron kunde ofta få en skjorta eller annat plagg som muta av missionären, men för att vara på den säkra sidan så behöll ofta vikingen både sin gamla asatro och den ny tron på Kristus. På så sätt kom han ju antingen till Valhall eller till himlen när han dog.
 
Skärgårdsvy.


I den här delen av Finland är man oftast tvåspråkig.

/Pelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar