Translate

fredag 24 juni 2016

Värö

Gick ifrån Röst till Värö under onsdagen och fick en ganska gungig resa i sjöhävningen som låg kvar efter tisdagens kuling och för lite vind för att stabilisera båten. Som tur var så är det inte så långt till Värö, som är närmsta grannen till Röst, bara ca. 20 distansminuter.
Värö visade sig vara en mycket spännande och vacker ö och består nästan enbart av höga bergstoppar med själva samhället nere på slättlandet mellan bergen och havet.

Kommunen (ön) har ca 800 bofasta med färjeförbindelse till fastlandet samt en daglig helikoptertur till/från Bodö. Det finns även en vanlig flygplats, men den stängdes för några år sedan efter en tragisk flygolycka. Det var för farligt att använda landningsbanan p.g.a dom hårda och oberäkneliga fallvindarna som kommer ner ifrån dom höga bergen.

Värö är ett välmående samhälle som till största delen lever på sillfisket och att producera torkad fisk i stora mängder. Kommunen bidrar med ett exportvärde på ca. 600 000:-/capita, till skillnad från Oslo som bara bidrar med ca 10 000:-/capita (enl. Wikipedia)

Jag stannade kvar på torsdagen och gjorde en längre vandring upp på en av fyra bergstoppar som alla är över 400m höga och belönades med en fantastisk utsikt över ön, resten av Lofoten och Vestfjorden.
När jag återkom till båten så eldades på många håll och kanter, speciellt runt omkring hamnen. Det visade sig att det är norrmännens sätt att fira Sankt Hans-dagen som alltid firas den 23 juni. Seden har anor ifrån Vikingatiden då man firade årets längsta dag och kortaste natten men har också influenser ifrån Danmark där man firar att Johannes döparen föddes den 24:e juni (påstås det), sex månader efter Jesus födelse.

Glad midsommar till alla!!


Torkade torskhuvuden som exporteras mycket till b.l.a Afrika där man maler ner huvudena och använder till olika kryddblandningar.


Torkad fisk exporteras mycket till katolska länder där man äter det under fastan.


Kanske dags för radio Vaeroey att hitta en ny studio?!


Färja eller helikopter till land, det är bara att välja.

Utsikt ifrån en av topparna på Värö mot Lofotodden.

Värö samhälle med fastlandet och Bodö i diset i bakgrunden.

Sankt Hans-eldar lite här och var som avslutning på dagen.

/PelleInga kommentarer:

Skicka en kommentar